Το μωρό σας έγινε πλέον... άνθρωπος



Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, που οι γονείς πολλές φορές αδυνατούν να το καταλάβουν. Ακόμα και σε ηλικία τεσσάρων ετών συμπεριφέρονται πολλές φορές σαν τους ενήλικες και τότε… ξαφνικά οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι ο «σπόρος» έγινε άνθρωπος.

Διαβάστε κάποιες από τις διαφορές στη συμπεριφορά τους και θα καταλάβετε. 

  • Διαφωνεί

Είναι ίσως το πιο ενδεικτικό. Λέει η μαμά ή ο μπαμπάς ΝΑΙ και εκείνο λέει ΟΧΙ. Δεν το κάνει από αντίδραση, αλλά επειδή διαφωνεί. Έχει ξεκινήσει και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και η διαφωνία είναι ένας τρόπος για να το δείξει. 

  • Καταλαβαίνει την τιμωρία

Ενώ μέχρι αυτήν την ηλικία δεν μπορούσε να αντιληφθεί την έννοια της τιμωρίας και τι πρέπει να κάνει, όταν του επιβάλλεται, τώρα το έχει μάθει. Μπορεί να του είναι δυσάρεστη, αλλά την υπομένει. 

  • Ζητά συγνώμη

Έχει πια κατανοήσει ότι πρέπει να ζητά συγνώμη, όταν κάνει ένα λάθος. Μπορεί να μην τη ζητά πάντοτε ή να προσπαθεί αρχικά να το αποφύγει, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό είναι το σωστό. 

  • Γίνεται «πανούργο»

 Καταλαβαίνει ότι η πονηριά ορισμένες φορές τον βοηθά και προσπαθεί να τη χρησιμοποιεί, αν και άτσαλα τις περισσότερες στιγμές. Δεν το κάνει με κακία, αλλά επιχειρεί να πετύχει τους στόχους του. 

  • Είναι στοργικό

 Ξαφνικά ανταποδίδει και εκείνο την αγάπη και τη στοργή, που του δίνετε. Έρχεται και σας ξυπνά με ένα φιλί, σας σφίγγει στην αγκαλιά του. 

  • Βοηθάει

 Είναι έτοιμο να μαζέψει τα παιχνίδια του και να τα βάλει στη θέση τους, μεταφέρει τα σερβίτσια από την κουζίνα στο τραπέζι, βάζει τα λερωμένα ρούχα του στο καλάθι των άπλυτων.